Sunday, November 8, 2009

Makanan Percuma

Salam..salam..salam.. warga kota, warga kampung, warga wargi sekalian..

Aha..sungguh seronok dipetang yang aman damai dan membosankan ini mencuri-curi guna laptop kawan, men-sign-in-kan diri ke blogger dan memikirkan idea-idea tak berapa bernas untuk menaip sesuatu diruangan belog yang sudah lama dianak-tirikan ini. Bak kata saya laa dia di kotak mengarut versi ntah apa-apa tuh.

Pergh..terasa sungguh kekok dan mengjengkelkan lagi kebudak-budakkan menulis disini setelah begitu lama (sebulan je padahal) meninggalkan hobi buang masa menulis dan mengarut ini. Tapi disebabkan lagu Nur Kasih sedang didendangkan enak kelubang telinga, secara otomatiknya jari jemari ingin juga meneruskan tarian dan jogetannya diatas kekunci laptop ni. Eh, ni lagu Nur Kasih nyanyian In Team, bukannya lagu cerita Nur Kasih yang sedang hangat mangat dimainkan kat telibisyen tuh.

Maaf la, untuk mengulas lebih banyak cerita tersebut, sungguh la aku tidak tahu menahu, kerana aku adalah seorang yang buta kayu tidak melayan cerita tersebut kerana dua sebab. Pertamanya kerana telibisyen dirumah sewaku rosak dan keduanya kerana aku sudah terlepas melihat episod awalnya, jadi menjadi kemalasan bagi aku untuk melayannya lagi. Walaupun hosmetku begitu addict bagai menghisap dadah mendonlot cerita tersebut.

Hahaha..

Ha, daripada aku update-kan pasal benda lain yang aku sendiri pun belum tahu kesahihannya, lebih baik bagiku untuk meng-update-kan diri aku sendiri. Untuk tatapan dan bacaan anak cucu aku kelak..muahaha jauh benar impian =P

Currently, laptop ku sudah lebih 3 bulan berhibernasi sendiri ditepi dinding. Tak mampu untuk menghidupkan dirinya sendiri walaupun kadang-kadang aku seringkali memaksanya untuk hidup, tapi semuanya dah ditetapkan Allah, ajalnya ditepi dinding simen itu juga. Tak mengapalah, aku pasrah aja pemergiaanya. Yang penting, hidup mesti diteruskan..ceewahh..ahaks..ngee

Concurrently, aku begitu sibuk dan kerap kali menyibukkan diri dengan status sebagai seorang pekerja ditempat baruku. Seorang kawan pernah menegurku, katanya, "eh ko ni baru je habis belajar bulan 5 hari tu, tapi belum sempat konvo, dah siap main tukar-tukar kerja dah?". Sambil tersengih didepan handphone aku me-reply, "alhamdulillah, rezeki Allah beri. Nak buat camne, dah dapat tawaran yang lebih bagus, takkan la aku nak menolakknya dengan alasan aku baru memulakan kerja kan?". Lepas tu, aku dah lupa apa yang di-reply-nya. Ah, short term memory sungguh otakku ini..ahaha nasib la..

Apa yang pasti, sekarang aku begitu satisfied dan berpuas hati dengan perjalanan dan ketentuan hidupku. Walau kekadang dugaan dan ujian melanda, tapi itu dan lumrah dan ketentuan selagi mana bergelar manusia bernyawa dimuka bumi ni. Betul tak? Ujian dan dugaan tu dah jadi makanan hari-hari bagi manusia, nak ataupun tak, kena juga telan. Cuma kaedah menelan dan menerima ujian itu yang terkadang berbeza antara satu sama lain. Ada yang menelannya dengan lahap dan tanpa berfikir panjang, ada juga yang berhati-hati dan memilih cara menelan dengan betul posisinya, kunyahannya dan juga telanannya. Semuanya bergantung pada diri dan pertimbangan iman dan akal.

Hahaha.. Gelakkan diri sekejap..

Lisam, bila nak kawen? Haha, soalan yang sangat sedap untuk aku bincangkan. Lebih-lebih lagi bila bersama dengan rakan seangkatan, seperjuangan, sepermedanan, sepermaianan, seperperper iluvislam. Topik hangat yang sampai bila ntah akan habis untuk dibicarakan. Tapi sampai sekarang, belum ada satu pasangan lagi pun yang berjaya mengadap tok kadi. Mengadap tok mudim tu aku pun sudah..ahaha..

Pasti ramai yang pasang angan-angan untuk menjadi pasangan pertama yang akan diijab kabulkan selepas Ustaz Zahir beberapa bulan lepas. Tahun 2010 bakal menyaksikan sejarah indah terpalit diruangan sejarah krew iLuvIslam.com.. InsyaAllah ^_^

Aku kah? Dia kah? Engkau kah? Korang kah? Ah..tunggu jelah..daaa esok-esok lusa kalau ada kelapangan akan aku mengarut lagi..

* T I N G G A L D A K U *

14 contengan diterima:

masyitah on November 8, 2009 at 11:20 PM said...

sapekah?? x sabar tgu 2010...ramai betul krew ili yg nkmenamatkn zaman bujang....termasuklah penulis blog ni...haha

ikhwana syuhada on November 8, 2009 at 11:31 PM said...

bab kawin pak cik xnah lupe yer.. lalalala

Lisam on November 9, 2009 at 9:31 AM said...

to masyit
masyit pun tanak menamatkan zaman anak dara tak laku ke?
bawak2 la cepatkan walimahnye ye..haha

to ikhwana
aha..wajib dimasukkan demi kemaslahatan bersama..
ekekeke

sEeKeRZ on November 9, 2009 at 12:00 PM said...

chet...belog org tua mmg camni..
asek2 topik kawen..
aklu gtu tunggu je la 2010,inche sEeKeRz yg nak kawen..

*jeles ngan pakcik sebab semua org tunggu turn pakcik kawen..chet!xde sape ke nak tnye inche sEeKeRz bile nak kawen?hehs~

Lisam on November 9, 2009 at 5:55 PM said...

dorang bukan tunggu pakcik kawen, tapi dorang menunngu sapekah budak malang yang bakal menjadi zaujah incik lisam..

=P

ne tau..tetibe muke seekers muncul kat belog ni tahun depan..haha

sEeKeRZ on November 10, 2009 at 10:43 AM said...

OH TIDAKKK....
XD

annur huda on November 10, 2009 at 1:47 PM said...

Gadis malang ke gadis bertuah cik lisam....

sedih..org tu mndgrnye...
sape kwin dgn en licam ni...malang plak hidup dia...

jgnlah doa gitu..sedih dgr...

=(

Lisam on November 10, 2009 at 5:00 PM said...

to seekerz
aha..seekerz malu2 plak
=P

to huda
erk..tak doakan
tapi adalah lebih baik merendah diri daripada kompiden lebih tapi hampess..
biarlah daku menjadi yang terbaik buat zaujahku..kalau bukan untuk orang lain pun..
^_^

r3alfarhha on November 11, 2009 at 1:56 AM said...

nak kawen nanti jgn lupe jemput yer..

Lisam on November 11, 2009 at 10:11 AM said...

op kos..
ummi kene jadi pom pom girl..
aha ;P

r3alfarhha on November 11, 2009 at 11:40 AM said...

xder maknenyer nk datang kalo gitu.. hape kejadahnyer buat walimah ade pom pom gurl? ishk3...

Lisam on November 12, 2009 at 8:24 AM said...

pom-pom girl la best ummi..
penyeri majlis le katekan..
kite wat versi islamik punye..
pakai jubah ngan tdg labuh..
lagi ok kalo masukkan dengan purdah sekali..ekeke =P

adek baik said...

haha...kebetulan membaca entry ni terdengar lagu nur kasih juga..huhuhuhu

wah3..bro lisam ni saek ckp pasal kawen...apakah itu petanda ada gelombang besar pada 2010??

quick thinking always force our mind to know d answer....

tapi ape pun, all da best buat bro lisam...
chaiyok3

airmata syurga on December 1, 2009 at 2:03 AM said...

wawawawa..ukhti seekers n akhi lisam nk wt msjd...
fuyoooo..wat masjid besr2 auw..ye uhkti seekers n skhi lisam...bio klh artis malaya..
islamic la katekan...
hahahhahahha..
pe2 pon...
tahniah..
ngeerrr~....

 

© 2010 Antara Cita dan Cinta Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal