Monday, April 13, 2009

Saya Nak Kahwin!

InsyaAllah, dengan berbesar hati, jantung, limpa, hempedu dan buah pinggangnya, saya ingin menjemput semua penceroboh blog ini ke majlis pernikahan saya yang bakal berlangsung tidak lama lagi dengan seorang insan yang begitu saya cintai (sudah tentulah seorang wanita). Jadi, anda semua adalah digalakkan untuk meneruskan bacaan dibawah bagi mendapatkan gambaran perjalanan dan beberapa perkara penting berkenaan majlis itu nanti.

"Wah, dalam diam-diam dah nak kahwin ye pakcik ni, hebat-hebat".
Tersenyum dengan hidung kembang kempis tak henti-henti.
"Cayalah bro, gua salute sama lu. Congrats!".
Meneruskan sesi mengembang dan mengempiskan lubang hidung.
"Eh, biar betul. Siapakah wanita bertuah tu akhi?".
Hanya mampu tersenyum kambing, "adalah, nanti enta bakal melihatnya", jawab ku.

Memang, aku sendiri pun semacam tidak pasti saja. Terlalu cepat masa berlalu, kalau dulu hidupku hanya huha huha seorang diri, tetapi kini hidupku bakal ditemani seorang insan bergelar isteri. Segala gerak geriku, segala percakapanku, segala-gala perihal diriku tidak lagi sebebas dan sesukai hatiku boleh aku lakukan, kerana ada insan yang sedang memerhatikan dan mengikuti setiap perbuatanku sebagai seorang suami dan juga imam kepada dirinya. Nak tak nak, terpaksa juga aku jaga seteliti boleh setiap tingkah laku dan percakapanku didepannya. Kerana aku ingin menjadi seorang imam yang baik, bukan seorang imam yang dibenci makmumnya dan buruk tingkah lakunya.

Tut..tut..

"Bangun la, dah pagi ni, solat subuh dulu!"

Wakaka.. Bermimpi rupanya aku ni. Tu la, kuat sangat berangan nak kahwin, sampai tidur pun boleh mimpi kahwin..hehe.. Terima kasih kerana sudi membaca repekan saya kali ini. Ini merupakan satu mainan kanak-kanak tak cukup umur yang gatal nak kahwin saja, tiada kena mengena dengan anak lipan serta kaum kerabatnya, samada yang masih hidup ataupun yang telah selamat meninggal dilanyak tayar kereta api..huhu

Aih, pendeknye, pengisian pun takde ni. Ok la tu dari aku biarkan berhabuk je kan..haha.. Musim-musim study week ni kena slow kan dulu main benda alah ni, tak setadi jadinya aku nanti. Dah, korang pun jangan nak buang masa kat blog mengarut nih, pergi sambung setadi lagi baik. Esok lusa nak final dah. Caiyok-caiyok!

* P E R M U D A H K A N *

36 contengan diterima:

Yuna@Fah on April 13, 2009 at 3:54 PM said...

haha..klaka la pakcik..yuna tensyen3 ni pun dah x tensyem..huhu..yuna dah x perlu exam..hua3..good luck la kpd pakcik...

~Cinta Cukulet~ on April 13, 2009 at 4:08 PM said...

takpe la pakcik,mula-mula mimpi, InsyaAllah nanti jadik realiti hehehe :D

Shauqatul Asrar on April 13, 2009 at 4:32 PM said...

haha...
nampak sangat tak sabar nak kahwin..
senang-senang, buat dulu kad kahwin tu, then kat nama zaujah, tinggal kosong dulu...
tarikhnya isikan bulan JUN, tahun tak pasti..haha

Pencinta Ilahi on April 13, 2009 at 5:45 PM said...

to yuna
bestnye org dah keje nih..
tapi tensen ngan kerja lak..
huhu...
sabar neh~

to cinta cukulet
kan lagi best kalo realiti dulu sebelum terciptanya mimpi..ekeke

to cik puteri
nanti pekedai yang tukang buat kad tuh nengok semacam jek..
lam hati die kate, "budak ni sewel ke hape, tak pernah dibuat orang nih"..
hoho

eunsuh_88 on April 13, 2009 at 6:47 PM said...

huhu~ ciklysam..sedeh pn ada baca post nie..smoga dipermudahkanNya..

Shauqatul Asrar on April 13, 2009 at 8:15 PM said...

jawab la kat tukang kedai tu...
nak buat ke tak nak? saya nak tempah mujur..haha..

ikut suka saya lah nak buat kad macam mana pun..

Pencinta Ilahi on April 14, 2009 at 12:02 AM said...

to eunsuh
ade cite sedih ke?huhu
sedih memikirkan bakal bertukar status & tanggungjawab kot...

to cik puteri
tuan kedai tu pun jawab, "eleh, tak bankrup pun kedai saya kalau awak tanak buat sini"..haha

nak buat kad name tag la..ngehehe

latio_sp on April 14, 2009 at 3:33 PM said...

huhu..bru je nk wish congrate

sEeKeRZ on April 14, 2009 at 3:42 PM said...

salam..
muh tau dok pakcik,diri ni rase nak bako je blog muh ni bile tau dy mimpi je!

kontroversi btl..kang ade tetiba pakcik bukak2 blog kuar asap je kang~h0h00~

Pencinta Ilahi on April 14, 2009 at 6:32 PM said...

to latioxpe, wish skrg pun leh, untuk majlis yang tak diketahui lg bile..ngehehe

to seekerzseekerz, hang ckp bahase ganu ke bahase mende tuh..pelik semacam jek bunyinye...

blog pakcik dah dilengkapi sistem kalis api, insyaAllah selamat!
wakakaka..kesian den ye

thaliana_damia on April 14, 2009 at 9:42 PM said...

dulu time aku study aku heran gak apsal orang keje pikir nak kawen ,,,bila aku keje aku faham ..ialah, stress gler time keje je ...time lain dah tak pikir apa selain hujung bulan nak bayar itu ini ... ha ha ha ..pakcik cukup 40 kali lu mimpi ..dah dkt la tu

AdHwA' sYaFaaH on April 15, 2009 at 7:15 PM said...

wakbgaoqPU9TVFIC VFWAJKBFJKbfcbasxbgiwgvaoqbfiFB VJZSVBALJ NCKAjsBRFAQKJ SXAJBZK, !!!!!!!!!!!!!!!!!

(T_T).....~ (ade ke patut..)

Pencinta Ilahi on April 15, 2009 at 9:41 PM said...

to thaliatapi bile dah kawen, byr itu ini leh kongsi2 pikir. nak makan ape, sama2 leh pikir. nak wat pape pun, leh sama2 pikir..
keserabutan kurang tapi tanggungjawab bertambah~

to adhwaawal2 ingatkan minah mane la plak yang tersesat masuk sini wat kaco. kerna bahasa mu begitu pelik sekali..
tapi rupa2nya kamu bengang dengan tulisan ku..wakakaka
kesian tol kekanak ni sumer...

budak_API said...

he..pokcik2..xpelh pokcik....ap yg pentg..kepercayaan biasa adlh percaya slps mliht sesuatu..tp kepercayaan yg hebt adlh percya sblum meliht sesuatu...moga pokcik d cptkn jodoh..dpt jmpe isteri mcm dlm mimpi tuh..he

sue_bdk_baik said...

geli! baru nak caye...
seb bek bce sampai abess..
kalau x dah poyo2 wish2, congrats2..
hampeh...

Mawar_MeLaTi on April 16, 2009 at 1:53 PM said...

Salam
huhuhuu.. xkna den. ingat nk khwin sungguh td. :)

~ f i Q ~ on April 17, 2009 at 7:55 PM said...

assalamu'alaikum... ada jugak spesies manusia yg mempunyai blog camni yeh.. adoi2.. hahaha

Thuaibah on April 18, 2009 at 6:45 AM said...

haih, sikecilkhair, betulla tuh mimpi....cm soon je kami akan dpt kad nie...jgn lupa jmput sy yg jauh ni ye:D

puterinurzahra on April 21, 2009 at 1:43 PM said...

pakcik saya amik artikel tok copy n past dekt blog sy...tp sy edit sikit la tukar watak pakcik 2 hehe boleh?

Pencinta Ilahi on April 21, 2009 at 6:34 PM said...

sila2...its free and right to copy & paste without any permission and aggrement..ngee

p/s: lawak tol la bace komen dak2 ni sumer. btw, thanks kerana kesudian korang membazirkan masa membaca cerita kekanak terlebih umo nih..seksok datang lagi ye..ekekeke

Anonymous said...

salam..pcinta ilahi...best la...sye excited tau bce...last2 hampeh je..sabo je ler....heehee...

Pencinta Ilahi on April 22, 2009 at 6:45 PM said...

masuk belog ni mmg kene byk2 sabo..hehehe

puterinurzahra on April 22, 2009 at 7:07 PM said...
This comment has been removed by the author.
puterinurzahra on April 22, 2009 at 7:08 PM said...

pakcik memang dh terlebih umur...

berdasarkan pemerhatian sya...pakcik dah layak berkahwin...

cepat la kawen, org nk dtg makan free ni...

masih xpost lg entri ni kt blog sy...sebab saya segan..

nanti org kata saya kemaruk nak kawen cm pakcik hahahahaha...(gelak kuat-kuat sampai guling-guling----> jgn wt aksi ni depan org ramain kene reject plak nanti mane tau kot2 ade yg nk meminang...)

Pencinta Ilahi on April 23, 2009 at 1:55 PM said...

ngeee...men2 pemerhatian pulak ye..ni yang menambahkan smgt pakcik nak p mengurat anak2 dara org ni..

xyah la segan2..ok pe tulis camni..
nanti orang yang ade menaruh ati kt ciknurul, terkedu je bace..
pastu kompem, die trus buzz kt ym..ekeke

Nur Laila on April 26, 2009 at 12:52 PM said...

sabo2...
tp mmg terkena la mmbacanya...
hehehe...
sy plak jd pemerhati jew utk blog pkcik nih...
hehehe...
nk komen segan, x komen pendam lam hati jew...

~ aman shah ~ on April 27, 2009 at 7:32 PM said...

kalau dah sampai seru...
kawen ajer lah...
hehehe...

Pencinta Ilahi on April 28, 2009 at 12:14 AM said...

to lailakomen je, insyaAllah pakcik bukanlah spesis yang suka menggeget & memulas telinga orang yang segan untuk mengomen..

to amanhaha..insyaAllah akhi..
pape pun, lebih afdal dahulukan yang lebih tua...hehe

Qalam Aisyiq on May 16, 2009 at 9:30 PM said...

Salam..

hahahah...pokcik2..
memg x sabo dah nak akwen yer..??!!..
xpe2..nty kim salam kat mok cik yer..kih3..

Lisam on May 17, 2009 at 3:10 AM said...

wah..sapekah nak menjadi mokcik itu??
cepat angkat kaki, ade orang suoh kim salam ni...:D

ibnu yazid on May 20, 2009 at 10:32 AM said...

Salam,

Berfikir sejenak. Mengapa jika post pasal "KAHWIN/NIKAH etc" begitu mendapat banyak respons? Haha..

Cuba belajar sesuatu tentang psikologi manusia tentang isu ini dan kaitannya dengan keywords tertentu. Newton's 3rd Law stated that for every action, there's an equal and opposite reaction.

Apa-apa pun tahniah la encik lisam. Anda seorang yang normal!
Hehehe...


p/s1 1st time datang blog ini. Jenguk-jenguk topBlogger iluvislam.

Qalam Aisyiq on May 20, 2009 at 2:05 PM said...

saye!saye!!saye!!!

aduhhh..( jatuh gedbok!!)
sakitnye..niyh akhi punya psallah niyh...suh angkat kaki..hahahaha...

: Mna zauj ana niyh??..meyhla tlong angkatkan..kih3.. :

Lupe lak... Borang blum dpilih..jafi lum ada zauj..hak3..

p/s : Berangan je lbiyh..kui3..

Lisam on May 20, 2009 at 11:04 PM said...

to ibnu yazid
yup..i'm a normal person..ekekeke
biase la tu, tgk la kt mane2 blog & forum sekali pun, cinta slalu jd top rating...
kdg2 kite sendiri la penyumbangnyer..tanpa kita sedar~

to qalam aisyiq
yang p angkat 2 2 belah tu pe kes..
angkat la sbelah je..
kan dah jatuh2..wakaka~padan muke
jgn byk sgt berangan hafizah ye...^^,

Qalam Aisyiq on May 28, 2009 at 11:37 AM said...

Hhaaahahhaha..

tulah..
syik yg dok bace je..
entry tntg kahwin2..semua kahwin2..
sampai ana pun dah nak kahwin..
eyh2..tgk 2..
angau lagi..keh4~~

InsyaAllah..doa2kanlah ye..^^,

Lisam on May 28, 2009 at 8:01 PM said...

org tua xpe pk pasal kawen..
sebab umo depa dah makin lanjut..
kekenak2 tidak digalakkan pk pasal kawen lagi..
nanti kena pakse kawen ngan mamat bangla penebar roti canai..haha

Qalam Aisyiq on May 29, 2009 at 1:25 PM said...

Alahhh....

sapa yg mude sbenarnya..?
ana dah tua lah..
ngaji akhirat dah habis tawww...
akhi tuh yg kekanak..
blajo pun x abis ag..
dah pkir2 nak kahwin..keh3~~

 

© 2010 Antara Cita dan Cinta Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal