Sunday, April 13, 2008

8 Ciri Suami Mithali

Salamun alaik sahabat2 sekalian..

Suami soleh? Isteri solehah? Semestinya ini menjadi impian setiap insan bukan? Tapi, berapa ramaikah diantara kita yang betul2 mendapat apa yang diinginkan? Dan berapa ramaikah antara kita yang menyesal dengan pilihan mereka? Suami soleh yang diharapkan, tapi alih-alih suami yang perangai melebihi mat saleh yang kita dapat..Nauzubillah..

Memetik kertas kerja Dasar Pembentukan Rumahtangga serta Adat-adat Yang Bercanggah tulisan Kadi Kuala Selangor, Haji Asmungi Mohd Sidek, "Sebagai seorang gadis apabila mula memikirkan alam dewasa dan ingin menggantungkan nasib dirinya kepada lelaki melalui rumahtangga, hendaklah membuat pemilihan teliti, seeloknya pilihlah lelaki;


1. Yang berkemampuan sebagaimana hadis Nabi Riwayat Ahmad Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah yang bermaksud:


"Wahai permuda-pemuda; barang siapa diantara kamu bernikah, maka hendaklah ia bernikah, yang demikian itu amat menundukkan pandangan dan amat memelihara kehormatan, tetapi barang siapa yang tidak mampu, maka hendaklah berpuasa kerana puasa itu menahan nafsu."


Mampu yang dimaksudkan, berupaya menyediakan tempat tinggal, saraan hidup yang biasa mengikut suasana sekarang, serta pakaian untuk menutup aurat. Perkara-perkara ini wajib dilaksanakan suami dan kegagalan menyempurnakannya boleh mendatangkan kesan buruk dan mudah berlaku perceraian.


2. Boleh dijadikan sebagai ganti ayah bonda. Sanggup melindungi wanita daripada segala bahaya dan kecelakaan yang menimpa kerana apabila seorang wanita rela dinikahi, bererti ia rela melepaskan dirinya daripada ayah bonda yang selama ini menjadi tempat pergantungan hidup. Kini berpindah kepada lelaki yang bakal menjadi suaminya.


3. Pandai menjaga darjat diri; apabila bercakap dikota dan diamalkan. Selain daripada itu suami yang baik akan sentiasa mengajak isteri ke arah kebaikan, menjauhkan yang mungkar dan mendahului perbuatan itu.


4. Berkebolehan didalam urusan rumahtangga. Kebolehan memasak, menjahit juga membasuh akan membantu kerana lelaki yang biasa membuat kerja begini, tidak akan membebankan isterinya membuat kerja rumah sekiranya isteri tiada kemampuan.


5. Mempunyai penuh kepercayaan kepada perempuan dan tidak mudah bersangka buruk. Biasanya apabila suami bertugas mencari nafkah maka isteri akan menjaga segala amanah harta dan anak di rumah. Sekiranya suami tidak mempunyai kepercayaan kepada isteri, ini bererti suami akan sentiasa menyangka buruk.


6. Rajin, berpemikiran luas dan tidak memakan harta perempuan. Lelaki begini adalah ciri-ciri lelaki yang tidak pemalas, inginkan kemajuan serta tidak mengharapkan titik peluh isteri. Allah sangat tidak menyukai manusia yang hanya bertawakal dan menyerah diri tanpa usaha sedangkan kejayaan dicapai melalui usaha.


7. Mudah memaafkan. Sifat ini adalah sebahagian daripada sifat terpuji Rasullah ketika menegakkan agama Islam. Oleh itu suami bertanggungjawab sepenuhnya kepada isteri dan anak.

8. Datang daripada keturunan orang yang baik-baik lagi rajin beribadah. Seelok-eloknya, mempunyai akhlak dan budi bahasa mulia, berpegangan agama lagi rajin beribadah dan tidak berpenyakit keturunan seperti gila atau penyakit merbahaya yang boleh membawa kepada kesengsaraan hidup.

So, buat kaum adam sekalian, berlumba-lumbalah untuk mendapat tempat dihati kaun hawa, sebagai lelaki idaman yang bukan sekadar pada pandangan mata nafsu semata-mata, tetapi pada mata hati dan iman yang lebih merangkumi keseluruhan diri kita sebagai pemimpin dalam 'masjid' yang bakal kita bina bersama zaujah kita nanti. Soleh kita, maka solehahlah zaujah kita nanti sekiranya kita pandai membimbing mereka kelak.

Buat kaum hawa, buatlah pertimbangan yang sebaik-baiknya mengikut kata iman bukan kata hati dan nafsu semata-mata sebelum memilih pasangan hidup anda kelak. Jika silap pilihan anda, musnahlah rumah tangga yang anda impikan selama ini. Mungkin anda bahagia, tapi adakah kebahagiaan anda itu disertai oleh keberkatan dari Allah swt?

* S U D A H L A Y A K K A H D A K U ? *

Syukran buat Nur Izwah for this useful article

2 contengan diterima:

Anonymous said...

salam ziarah ya ukhti,

menarik pengisian di sini.

tersentuh ana dengan artikel2 yang menggerunkan jiwa

teruskan berdakwah demi akhirat yang sejahtera

barakallahu fiiki

salam perjuangan

Lisam on April 16, 2008 at 1:22 AM said...

salam ya nurul munawirah...
ana xbersalah..ana akhi, bukan ukhti..:p

insyaAllah...moga kita sama2 mendapat manfaatnya..disamping ana mengingatkan org, ana mengingatkan diri ana sendiri yang byk kekurangan dan amat memerlukan petunjuk dan bimbingan dr sahabat2 sekalian..

jazakallahu khairan kathiraa..

 

© 2010 Antara Cita dan Cinta Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal