Monday, May 26, 2008

Assalamualaikum...


I LOVE U... I MISS U... AKU CINTA PADAMU...


Inilah sebahagian daripada ungkapan asmara yang sering dituturkan mereka yang sedang 'mabuk CINTA'. CINTA, ia memang mudah diucap, tetapi adakah kita semua jelas dan memahami akan makna disebaliknya? Tentu ramai yang ragu-ragu serta berteka-teki dalam permasalahan untuk membabitkan diri dalam perkara ini.


CINTA sebenarnya adalah 'MAHABBAH' yang bermaksud perasaan kasih sayang yang sukar diterjemahkan. CINTA merupakan satu gelodak rasa dan emosi yang lahir daripada hati nurani yang luhur dan suci. Tidak boleh dipaksa serta dibeli dengan wang ringgit.


Berbalik kepada 'MAHABBAH' tadi, secara khusus ia adalah suatu keCINTAan padu yang sepatutnya hanya tertumpu untuk ALLAH SWT. Dalam tasawuf, 'MAHABBAH' bererti patuh kepada ALLAH dan membenci perbuatan yang menyalahi perintahNya.
Tentang CINTA-menCINTAi ini, ALLAH berfirman dalam Al-Quran:-


"...ALLAH akan mendatangkan suatu kaum yang ALLAH CINTAi mereka dan mereka pun menCINTAiNya..." Al-Maidah, ayat 54


"Jika kamu benar-benar menCINTAi ALLAH, ikutilah Aku, nescaya ALLAH mengasihi dan mengampuni dosamu..." Al-Imran, ayat 31


Ternyata, walau macamana sekalipun, CINTA terhadap ALLAH sepatutnya didahulukan. Ini kerana, apabila kita mengetahui hakikat ketuhanan yang sebenarnya, InsyaAllah kita dapat membezakan yang mana intan dan yang mana kaca. Falsafah ada menyatakan, 'CINTAi diri sendiri, sebelum memberi CINTA pada orang lain'


Tentu anda pernah mendengar nama Rabi'atul Adawiyah, seorg wali wanita yang hidup antara 95 - 185 hijrah. CINTA Rabi'atul padaNya merupakan CINTA suci, murni dan sempurna menyebabkan beliau korbankan hidupnya semata-mata utk beribadat kepada ALLAH SWT.


Saudara dan saudari, apakah definisi CINTA pada pandangan anda???
Adakah bercumbu-cumbuan dan berpeluk-pelukan di khalayak tandanya CINTA???


Atau...


Adakah dengan ucapan romantis serta berpegangan tangan akan terasa nikmatnya CINTA mahupun sebagai bukti kasih sayang yang kononnya CINTA suci??? Jelas suatu pendustaan sekiranya seorang lelaki berkata dia benar-benar menCINTAi seorang perempuan sedangkan pada masa yang sama mencemarkan maruah, kesucian dan iman temannya. Diakah yang diharapkan menjadi teman melayari bahtera kehidupan untuk sama-sama mendarat di pulau impian???


Lelaki yang benar-benar menCINTAi pasangannya tidak akan mencemarkan kekasihnya walau sekadar bersentuhan sebagai bukti CINTA. AWAS!!! Semua perlakuan itu adalah hasutan nafsu dan godaan SYAITAN... Secara jujur, seorang lelaki yang sememangnya jatuh CINTA terhadap seorang perempuan yang diminatinya akan menunjukkan sikap, sifat serta penampilan yang meyakinkan insan yg diCINTAinya. Tetapi, berhati-hatilah kerana sesetengah daripada sikap yang penuh sopan santun itu, kekadang penuh pula dengan kepura-puraan.


INGATLAH!!! CINTA yang murni bukanlah CINTA sang monyet, CINTA yang melompat-lompat dan begitu rapuh... Ia juga bukan spt CINTA antara 'Romeo dan Juliet', mahupun CINTA 'Laila dan Majnun'...


Tetapi, nikmat CINTA itu lahir seperti CINTAnya Rasulullah terhadap Khadijah dan Aisyah serta Saidina Ali terhadap Fatimah. Janganlah terlalu terburu-buru merebut CINTA murahan yang berkeliaran kerana ia bakal menjadi virus perosak kepada kehidupan yang penuh peradaban. Wahai REMAJA...


Serahkanlah CINTAmu pada yang SATU. Tentu kamu juga pernah atau sedang dilamun CINTA, namun bukan bermakna bolrh berkorban jiwa dan raga. CINTAILAH ALLAH SWT MELEBIHI SEGALA-GALANYA KERANA CINTA YANG ABADI DAN HAKIKI PASTI AKAN BERBALAS DGN PELBAGAI NIKMAT YANG TIDAK TERHITUNG... InsyaAllah...


Wallahu'Alam...


* K A W A L H A T I *

5 contengan diterima:

Agoes on May 26, 2008 at 7:12 PM said...

cinta&mencintai merupakan sikap hati manusia sebagai kesempurnaan ciptanNYA, juga merupakan refleksi sifatNYA yang maha kasih dan maha penyayang. Maka salah satu ciri orang beriman adalah yang mempunyai rasa cinta.Menjadi PERSOALAN apabila rasa cinta anugrah ini jika disalah gunakan, yang semestinya kita harus mencintai apa-apa yang dicintaiNYA, sebaliknya harus membenci apa-apa yang dibenciNYA, akan tetapi dibalik menjadi mencintai yang dibenciNYA dan membenci yang dicintaiNYA.Jadi kalo kita mau cintai gadis, cintailah gadis yang sholehat, kalo mau cintai pemuda, cintai pemuda yang soleh. sehingga soleh/solehat merupakan ukuran kecintaan kita, bukan tampan, atau kecantikan. coba lihat (al.baqoroh :221)..Wallahu a'lam.(smoga)

Lisam on May 26, 2008 at 9:09 PM said...

thanks for the comment cik agoes..

perasaan cinta mmg satu nikmat yg Allah kurniakan pd diri setiap insan dimuka bumi ini. bahkan haiwan sendiri pun mempunyai sifat cinta menyintai ni. contohnya boleh kita tgk pada sifat ibu haiwan itu mempertahankan anaknya dr segala serangan musuh. dpt dilihat betapa perasaan cinta dan sayangnya ibu tersebut pd anaknya..

cuma yang menjadi masalah problemnya bila cinta ini disalah guna. dicurahkan pada tempat yang tak sepatutnya dan dibazirkan pada insan2 yang tidak berhak utk menerimanya..=)

Anonymous said...

komen yg sungguh bernas..admin ni kalo pasal ni memang teror.huhuhu.pakar motivasi cinta :)

Lisam on May 28, 2008 at 6:58 PM said...

hahahaha....
pakar la sgt...hihihi
tolong mane yg leh je..
merapu merabam pn ade gak....:p

p/s:sapela gerangan anonymous ni ea?kan besh kalo leh tulis name ckit bile2...sonang den nak konai..hehehe

Perokok Soleh on June 12, 2008 at 2:12 PM said...

panas erkk bila bab cinta...
nie ayat watker or copy???
sedap la ayat2x nie...
aku poning nie nak wat tajuk cinta,kukuuku....
pe2xpun thankss

 

© 2010 Antara Cita dan Cinta Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal