Friday, January 23, 2009

Bebelan Dan Menjawab Tag

Hari-hari masuk blog, tapi asyik-asyik tengok entry sama je. Bila nak update? Bila nak membebel lagi? Bila nak goreng kerepek lagi? "heemmmm lamenye xde post baru", quote kata-kata dari seorang sahabat di kotak mengarut dan melalut aku.

Alhamdulillah, malam ni diberikan sedikit ruang dan kelapangan masa untuk mencoret sedikit buah fikiran dan karutan walaupun sebenarnya mencuri sedikit masa dalam kesibukan yang sememangnya tidak dapat dielakkan. FYP, FYP, FYP. Seolah-olah satu beban yang amat berat untuk digalas. Tapi dan namanya student final year, terpaksa la buat macam mana pun. Kalau tak, sia-sia la aku berhabisan belajar selama ni, tapi tak dapat nak grade kerana tak dapat nak habiskan Final Year Project. Huhu, tak mungkin..tak mungkin aku sia-siakan peluang yang diberikan ni.

Esok hari terakhir kelas sebelum bermulanya cuti seminggu menyambut hari raya cina. Alhamdulillah, setakat ni plan untuk pulang ke kampung masih positif tanpa ada tanda-tanda ke-negatif-an untuk dibatalkan. Al-maklumla, menumpang orang ni walaupun adik bradik sendiri, kena la ikut jadual empunya kenderaan, tak boleh nak buat jadual sendiri, kalau tak, menangis tak berlagu la aku tak dapat nak balik kampung. Mak pun dah calling-calling tanya bila nak balik. Rindu sangat dah kat anak teruna sulong (sebab aku la anak sulong bagi anak-anak yang belum kahwin) dia ni. Mak nak kahwinkan anak mak ni ke? Nak....hahaha

Semalam, ada terjalan-jalan mencari pasal diblog kawan-kawan. Tersinggah la diblog cik muyassarah yang cantik tu. Blognya ye cantik, tuannya aku tak tahu la macam mana, sebab tak pernah la pula aku tengok wajah beliau. Tapi dah nama ciptaan Allah kan, insyaAllah semuanya cantik-cantik belaka (cik muya, kena belanja pakcik aiskrem solero split ni).

Alhamdulillah, beliau pun rupa-rupanya anak Januari juga. Baru sahaja menyambut kelahirannya yang ke-ntah beberapa hari lepas. Tapi yang pasti, rasanya beliau ni lagi muda dari diriku yang dah sememangnya tua ni..ekeke.. Tahniah cik muya, kerana masih diberikan umur dan kesihatan tubuh badan untuk masih lagi menggalas tugas sebagai khalifah Allah dimuka bumi ini. Dan terima kasih juga kerana sudi menghadiahkan pakcik incik makhluk yang bernama TAG ni. Sepatutnya aku yang hadiahkannya hadiah, tapi ni dah terbalik pula. Tapi dah orang sudi beri, kita ngap jela kan..hehe

Untuk tag kali ni, tidaklah sesusah tag-tag sebelum ini yang memeningkan kepala nak menjawabnya. Cuma semacam ingin mengorek sifat peribadi seorang insan yang lahir pada bulan Januari. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan oleh penceramah terkemuka, Dr Fadzilah Kamsah. Jom, layan dulu apa la kebendanya tag kali ni. Layanzz...

RAHSIA BULAN KELAHIRAN BERDASARKAN KAJIAN OLEH DATO FADZILLAH KAMSAH

**Bulan Januari

1-Bercita-cita tinggi dan orangnya serius,
~~teringin nak geget orang tu dikira cita-cita juga ke? kalau ya, aku memang bercita-cita tinggi..muahaha..serius bila sakit perut (serius menahan kesakitan yang ditanggung..waaa)

2-suka mendidik dan dididik,
~~mesti la suka. sebab in da future, i'll have my own child. kalau bukan diriku, sapa lagi nak mendidik diorang kan?

3-sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik,
~~bab ni mungkin ya. kadang-kadang laser je mulut ni nak mengkritik orang..hikhikhik

4-rajin dan setiap yg dibuat nampak keuntungan,
~~kalau rajin shopping, rajin menghabiskan harta mak bapak, mana untungnya...

5-suka smart, kemas dan teratur,
~~hehehe..lebih-lebih komen yang ni, nanti ada pula yang gelak membacanya. even though, memang suka pada kekemasan dan ke-semat-an..

6-bersifat sensitif , berfikiran mendalam,
~~i'm an ignorance person. dalam berapa hasta tuu?? 3 jengkal je kot..

7-pandai mengambil hati org lain,
~~susah tu, kena operate kalau nak ambil. kerja pakcik operate komputer, bukan operate hati benda bernama manusia..

8-pendiam kecuali telah dirangsang,
~~alahai, pendiamnya pakcik ni. sekeh kang..

9-agak pemalu, daya tumpuan yang sangat tinggi,
~~ye..pakcik memang seorang insan yang pemalu mengalahkan kaum kerabat duri-duri semalu di serata dunia..

10-mudah mendisiplinkan diri sendiri,
~~mudah untuk certain perkara. tapi memang susah untuk istiqamah..

11-badannya sihat tetapi mudah diserang selsema,
~~tak jugak. kalau dah Allah kata nak sakit, sakit juga la jawabnya..

12-bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamirkannya,
~~i'll show it only to my zaujah..romantik tak? hihihi..

13-cukup sayang pada kanak-kanak,
~~waaa..terus rasa rindu sama aisyah faqihahku sayang...

14-suka duduk rumah,
~~suka berdiri bawah rumah, atas rumah, tepi rumah, belakang rumah dan dicelah rumah..

15-setia pada segala-galanya,
~~insyaAllah..hehe

16-perlu belajar kemahiran sosial,
~~memang patut pun. no communication skill, no eye contact, and no sosial interaction..

17-cukup cemburu yg sangat tinggi.
~~lalalala...


Pesanan penaja, jangan la nak percaya sangat jawapan-jawapan kat atas tu, kerana tiada siapa yang nak mengaku keburukan sendiri, dan bukan semua juga mahu mengakui kelebihan diri sendiri. Pokoknya, kita mengetahui siapa sebenarnya diri kita, perangai kita, kesukaan kita, kelebihan dan kejelekan yang ada pada diri kita melebihi dari apa yang orang mengetahuinya. Jadilah diri sendiri dan janganlah sesekali menyesali pada kejadian diri, kerana setiap ciptaan Allah itu cantik dan bermakna. Kalau kita merasakan tidak bermakna untuk diri kita, tapi mungkin diri kita bermakna untuk seseorang yang Allah dah ciptakan buat diri kita. Hargailah dan jagailah diri kita, sayangi ia melebihi kita menyayangi orang lain disekeliling kita.

* S E T I A K U *

6 contengan diterima:

muyassarah on January 23, 2009 at 4:25 AM said...

wahhh.. anak januari yang bagus :)
cepat cekap tepat huhu

AsNiza on January 23, 2009 at 11:28 AM said...

saya bulan Julai..hak3
mana aci letak Januari jer..=)

Pencinta Ilahi on January 23, 2009 at 11:45 AM said...

to muyassarah
same like u lar...hikhikhik

to asniza
dengan syarat, kene bitaw Julai tahun berapa dulu...lalala

RuQaiYaH OtHMaN on January 24, 2009 at 10:53 AM said...

hmmm...

Qalam Aisyiq on May 23, 2009 at 12:24 PM said...

mana bulan novembernye..??..

nak tau jugak yg ana punye..=)
hrap2..yg baik2 kat atas 2, bebenolah ye..keh3~

Unknown on September 29, 2015 at 9:19 PM said...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

 

© 2010 Antara Cita dan Cinta Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal