Monday, December 15, 2008

Jangan Cuba Nak Menipu

Ada 4 orang sahabat. Mereka duduk satu rumah dan belajar di pusat pengajian tinggi yang sama. Nak di jadikan cerita, mereka ni unaware hari khamis tuh ade satu test, kira last minute la baru tahu (biasa la,student ni kadang2, ponteng, lepas tuh tak nak tanya2 kengkawan). So, mereka berfikir la, macam mana nak elakkan daripada mengambil ujian pada hari tu. Nak kelentong professor la ni.

Ada seorang tu, cadangkan rumah terbakar la, tapi ada yg bantah. Cam tak logik sangat, banyak laks soal jawab nanti dengan professor. Last2, dapat idea yang mereka fikir sangat bagus. Salah seorang tuh tepon la si professor tuh. Cakap sebiji tayar kereta mereka pecah. Sekarang mereka kat highway, tak sempat nak sampai on time (kira jauh la ni). Professor pun setuju la menangguhkan ujian ke hari isnin depan. Lega. Mereka fikir, sempat la nak study jap.

Hari Isnin pun sampai. Ujian tu professor buat kat bilik dia. Yerla, 4 org jer. Senang nak monitor kalau2 ada la yang nak meniru2 ke, bincang jawapan ke. Ujian pun bermula. Ada 2 soalan je. Soalan pertama, 1 markah. wah, skit je.

Professor tanya apa nama subjek ujian yg mereka tengah ambil ni.OK. senang la kan. Soalan 2, 99 markah. Ha, ambik kau. Terkejut. Cuba teka apa soalan yg professor tuh bagi ?

Soalan ke 2 : Tayar kereta mana yg pecah ? Macam mana nak jawab? Jawapan tak boleh bincang. Kalau seorang jawab depan kiri, seorg jawab depan kanan, yerlah, ada 4 kemungkinan kan, professor boleh detect la mereka menipu...

Moral of the posting kali ni : Dalam hidup ni, janganlah sekali-kali ada terniat nak menipu sesiapa pun. Sehebat macam mana pun taktik kita nak menipu orang, kita kena ingat ada lagi yang lagi hebat, lagi berkuasa, lagi maha mengetahui dari kita insan yang hina ni. Sekali menipu mungkin terlepas, masuk kali ke dua, kali ketiga, agak-agak apa nasib bakal kita akan dapat? Sepandai mana pun manusia tu, pasti akan jatuh juga suatu masa nanti. Kerana hidup ini bagaikan roda, sekejap kita gah diatas, dan tak mustahil suatu masa nanti, kita bakal terperosok hina dibawah.

Allah itu maha adil, tidak didunia, pasti diakhirat kelak akan mendapat ganjaran yang setimpal dengan apa yang kita kerjakan. Beranilah kerana benar, kerana benar itu pasti akan menang juga suatu masa nanti. Tidak hari ini, pasti esok, lusa, mungkin juga tulat. Siapa tahu?

* H A T I K E N A I K H L A S *

8 contengan diterima:

:+:CikPayung:+: on December 16, 2008 at 12:56 AM said...

salam

sy blog hopping terjumpa weblog awk.

sy tergelak baca kisah tipu ni. seorang kwn sy pun pernah gitu gak. dia terlewat pi xm, so dia call lecturer inform tayar pancit kat highway. tapi lecturer nye suruh dtg dok xm hari isnin depannya. kwn takde pulak ckp soalan ape yg keluar. rasanya soalan biasa je kot, tak sebijak soalan profesor di dalam kisah ni hihi.

anyway, cerita yg bagus =)

salam perkenalan.

Pencinta Ilahi on December 16, 2008 at 12:11 PM said...

adekah 4 org shbt ni kwn cik payung?? sejibik dah cam lam cite ni...

salam dikenalkan..:D

AsNiza on December 16, 2008 at 6:36 PM said...

alang2 menipu kena la professional..kalu tak, baik jangan..hak3..

btw, terlepas di dunia tk bermakna kt akhirat nanti selamat..hurmm..fikir2kanlah..

Pencinta Ilahi on December 16, 2008 at 10:09 PM said...

paling selamat, xyah la nak ngade2 menipu kan..

terlepas dr segala2nye..dunia mahupun akhirat...^^

AsNiza on December 17, 2008 at 9:46 AM said...

yup3..tau xpe..selamat dunia akhirat..

teringt satu cite lawak/pengajaran ttg menipu..

4 org pemuda g interview utk satu jawatan..bla3..last2 sekali bila penginterview tanya soalan..si pemuda yg last bg jawapan Datok Calvin Klein..lol..

sesape tahu cite nie leh share..=)

moral of the story: takyah menipu.

Anonymous said...

salam...

ni pgalaman encik lisam ker?

heheh

mane la thu kan..

anyway, this story had a good moral value for all of us...

Pencinta Ilahi on December 17, 2008 at 6:04 PM said...

to asniza
pakcik lom penah dgr lg cite cmtu..kok ade yg tahu, meh same2 kite pakat kongsi...

takyah nipu & jgn jd mgse tipu...huhu

to anonymous
salam..
ni pnglmn org len, pakcik tlg kgsikan pengajarannye je..

kalo pakcik, pakcik jwb stereng kete tercabut prof..kebarangkalian jwb ade 1 je, ne de kete de 4 stereng kan...muahahaha

Unknown on September 29, 2015 at 9:20 PM said...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

 

© 2010 Antara Cita dan Cinta Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal