Sunday, June 29, 2008

Cinta; Jangan Diluah

Kadang-kadang manusia tersalah menganggap yang cinta dan sayangnya kerana Allah padahal semua itu menyebabkan makhluk Allah lebih diagungkan daripada pencipta makhluk Allah itu sendiri. Mungkin matlamatnya sudah betul dan jelas, tapi jalannya tidak syara’. Jatuh cinta ataupun perasaan sayang itu tudak salah. Perasaan itu adalah anugerah Allah…tapi kalau ianya boleh melalaikan, tentu ada perbuatan yang salah…yang Allah tidak redhai.

Sentiasalah berdoa pada Allah agar diberi kekuatan dan kesabaran untuk menghadapi semua ini. Kalau rasa masih tidak bersedia lagi, janagan berani bercinta. Di usia kita ini perlu di hijab dengan iman dan khasyatillah (takutkan Allah). Allah jadikan cinta sebagai satu ujian…Allah jadikan di antara lelaki dan perempuan ini fitnah yakni ujian atau kejahatan untuk Allah melihat sejauh mana kita bersabar dengannya dan kita kena ingat bahawa Allah itu maha melihat.

Melawan fitrah ini bukannya senang. Tapi ingatlah…benda yang susah inilah satu imtihan dari Allah untuk menguji tahap iman kita. Sabarlah dulu pada setiap ransangan nafsu. Perkara yang Allah haramkan ini sekejap saja, Cuma dalam tempoh bersedia belum nak kahwin saja….perkara yang halal dalam islam lagi luas nanti. Didiklah sikit nafsu agar tidak mengatasi akal. Tahan dulu rasa cinta tu untuk diluahkan pada waktu yang sepatutnya nanti. Tentu kemanisannya lebih terasa dan yang penting di iringi rahmat Allah. KUDUSNYA MUJAHADAH MEMELIHARA CINTA DI ATAS LANDASANNYA..

Muhasabahlah diri…inagat! Ilmu itu adalah cahaya dan cahaya tak kan menembusi hati yang berbuat maksiat. Cinta sesama manusia ini adalah fitrah kerana memang hawa diciptakan daripada adam dan kedua-duanya saling memerlukan. Allah jadikan adam dan hawa cenderung antara satu sama lain kerana itulah fitrah.

Kita masih belum bergelar isteri, jadi tak perlu lagi ada cinta lelaki dalam diri. Cinta pada lelaki hanya khusus dan istimewa untuk lelaki yang dah bergelar isteri. Begitu juga sebaliknya…andainya kita dah saling menyukai dengan seseorang, tahanlah dulu perasaan itu untuk situasi masih belum bersedia seperti sekarang ini. Bergantunglah harapan kita sepenuhnya kepada Allah. Luahkan rasa cinta ataupun sayang apabila kita dah bersedia untuk walimah. Barulah banyak pintu syaitan yang tertutup. Sucinya perasaan tersebut kalau dijaga sedemikian rapi kerana tiada unsur kelalaian dari cinta Allah. Inilah sebenarnya cinta Allah. Moga-moga Allah anugerahkan pula seorang lelaki/ perempuan yang turut dicintaiNya.

Allah maha bijaksana menentukan yang terbaik untuk kita. Untuk situasi sekarang ini, tidak perlulah nak cakap I love u ke, nak ajak jumpa ke, nak bagi hadiah ke…untuk apa semua tu??? Untuk tukarkan pemikiran kita dari perjuangan kepada khayalan? Untuk gelapkan hati kita? Untuk lalaikan solat kita? Untuk jauhkan diri kita dari Allah kerana asyik ingatkan dia? Na’uzubillah..

no couple


Tahanlah dulu rasa cinta tu sebab islam suruh tahan bukannya lama. Lepas dah kahwin nanti luahkanlah…cinta sesama insan atas nama suami isteri adalah cinta yang amat Allah redhai. Bukannya cinta khayalan sepasang kekasih, kotor dengan tipu daya syaitan. Cinta lepas kahwin lagi bermakna. Lagipun rumahtangga yang dibina atas dasar cinta yang terpelihara dari murka Allah…insyaallah akan lebih di berkati.

Janganlah menghampiri perkara-perkara yang boleh menyebabkan kita mencintai sesama manusia di saat ini. Perasaan itu terlalu mahal harganya bagimu dan tidak boleh dicemari oleh insanlain selain dari insan yang telah dijanjikan Allah buat kita. Ingatlah! Wanitalah yang menjadi pelemah keimanan lelaki dan kerana wanita ramai lelaki yang menjadi lalai dan tergelincir dari prinsip perjuangan sendiri. Jangan jadi wanita akhir zaman yang seringkali Rasulullah saw gusarkan yang mana menjadi fitnah kepada lelaki. Tarbiyah diri untuk menjadi wanita yang mampu mengetuk pintu kelalaian lelaki daripada terpesona dengan fitnah wanita. Jadi, dengan menutup ruang perkenalan dengan lelaki ajnabi, insyaallah serba sedikit akan terlaksanalah amanah kita kepada Allah untuk menjadi wanita akhir zaman yang tidak menyumbang kepada kelalaian lelaki. Moga-moga ianya menjadi boleh mendidik mereka menjadi insane yang lebih matang dalam menilai seseorang wanita.

Setiap pertemuan sudah menjadi perancangan Allah untuk mengaturnya sehingga saling mengenali dan saling menyayangi. Tapi sayang, manusia sering lupa pada Allah. Apabila Allah pertemukan dengan seseorang yang menambat hati kita, kita lupa untuk mensyukuri nikmatNya.. kita terburu-buru cuba memenangi hati si dia biarpun banyak masa terpaksa dibazirkan. Hati di selubungi khayalan dari nama Ar-Rahman. Cinta kerana nafsu sering memperdaya. Tak malukah seseorang yang mengaku cintanya kerana Allah sedangkan jalannya tidak syara’? penuh kelalaian dan khayalan daripada mengingati Allah. Inikah balasan kita pada Allah terhadap pertemuan yang telah dirancang olehNya??? Padahal dialah pengatur pertemuan melalui apa jua cara.

Kalau kita mensyukuri Allah kerana mengenalkan kita dengan dengan insan seistimewa si dia, kita tak patut mengenepikan Allah dalam setiap tindakan kita agar cinta tersebut dikawal oleh syara’. Ini tidak…nak bergurau senda, nak dating, nak dengar suara selalu, nak sms selalu, nak tengok kelibatnya selalu…semua ini khayalan!!! Selagi tiada ikatan yang sah, tiada jaminan bahawa si dia itu akan menjadi teman hidup. Kalau realiti ini berlaku, bukankah sia-sianya masa yang di peruntukkan untuk merinduinya sedangkan akhirnya orang lain yang menjadi suami?..jadi sepatutnya, agungkanlah Allah kerana telah menemukan kita dengannya dan pasrahkan sepenuh harapan padaNya.

Dalam situasi inilah menguji sejauh mana kita yakin dengan perancangan Allah dan menguji adakah kita masih mempunyai krisis keyakinan pada Allah. Bila datang cinta dari seseorang insan, nilailah cintanya terlebih dahulu kalau benar-benar kerana Allah. Bukan dengan cara nak mendekati dengan kita selalu dan asyik merinduimu…itu memang fitrah yang harus di iringi muajahadah…

Selepas berterus terang yakinlah dengan kebijaksanaan perancangan Allah. Tutuplah segala pintu yang boleh menjauhkan diri kita dengan Allah. Bila benar-benar dah rasa bersedia, terutamanya bila dah ada ilmu dan pendapatan untuk tanggung sebuah keluarga, tak perlu tunggu lama-lama. Kalau sudah jodoh tak kan ke mana. Allah maha halus perancanganNya.

Oleh itu, jangan terburu-buru memenangi hati seseorang. Akal mesti mengatasi nafsu kerana kesedaran bahawa SELAGI BELUM BERSEDIA BERUMAHTANGGA, SELAGI ITU LANGKAH UNTUK MENCINTAI MANUSIA ADALAH SIA-SIA, PENUH KELALAIAN DAN WARNA-WARNI SYAITAN. Allah lebih mengetahui adakah dia di ciptakan untuk mu. Dengan itu, bermujahadahlah melawan nafsu dan kemahuan kita untuk meluahkan sesuatu kepadanya..

Takutlah rumahtangga yang di bina atas landasan kemurkaan Allah. Ingatlah !!! dalam menyukai seseorang, segala perbuatan yang melalaikan dan menjauhkan hati dari Allah, selagi belum kahwin…ianya adalah HARAM. Tapi yang haram itu sekejap Cuma…sebab itu kena sabar dan kuat..

* H A T I K A U S A B A R L A H *

Source : Nur Izwah punye emel

4 contengan diterima:

Anonymous said...

Ya Allah, tetapklan hatiku atas landasan agamaMu dan ketaatan kepadaMu..

Lisam on July 1, 2008 at 9:41 AM said...

insyaAllah..moga kita sama2 ditetapkan hati dan diperkuatkan pegangan pada tali Allah..amiin =)

ningurlz on October 13, 2008 at 8:39 PM said...

salam..
artikel ni nampak menarik..
bolehkah klu ana nk postkn di blog ana?

Lisam on October 14, 2008 at 9:35 AM said...

salam..

silakan cik ningurlz..no need to ask for permission..^^

 

© 2010 Antara Cita dan Cinta Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal